Kinderen en jongeren

Welke kinderen/jongeren komen op de zorgboerderij:
De jeugd die op zaterdag en woensdagmiddag onze zorgboerderij bezoekt, is een gemengde groep, die bestaat uit kinderen en jongeren met veelal een stoornis in het Autistische spectrum en of een lichamelijke/verstandelijke beperking.

Dagbesteding:
Voor de jeugd bieden wij een dagbesteding met een duidelijke, vaste en gestructureerde planning, zodat de kinderen en jongeren een dagoverzicht krijgen. Aan het begin van de dag/middag wordt de planning doorgesproken door middel van pictogrammen, om de activiteiten die we gaan ondernemen, te verduidelijken.

In de ochtend bieden we een vaste planning met vaste bezigheden. Hierbij hebben we ook seizoensgebonden activiteiten, bijv. als er jonge dieren geboren zijn. In de middag bieden we een vaste planning met activiteiten waar de kinderen zelfstandig uit kunnen kiezen. Hierbij kunnen ze o.a. keuzes maken uit: diverse mogelijkheden met de boerderijdieren, een klusje op de boerderij of de natuur in samen met de boer, of een creatieve bezigheid. Hierdoor kunnen we het zelfstandig maken van een keuze bevorderen.  Gedurende de dag doen we verschillende activiteiten om voor afwisseling te zorgen. Hierbij kunt u denken aan o.a. een vertelronde, dieren voeren, dierenverblijven verzorgen, dieren naar het weiland brengen, spelen met het buitenspel materiaal, of op de speelweide, klusjes met de boer, bezig zijn met de pony’s. enz. De gezamenlijke momenten staan vooral in het teken van het bevorderen van de sociale contacten.

Begeleiding:
Dit alles binnen een kader met duidelijke grenzen en een team van vertrouwde begeleiding. Door de ruime begeleiding is er veel aandacht voor de individuele deelnemer. Bovendien onderhouden we indien nodig contact met andere betrokken zorgverleners.

Persoonlijk plan:
Het allerbelangrijkste is dat het kind of de jongere zich veilig en vertrouwd voelt op de boerderij tussen kind, mens en dier. Daarnaast werken we tussentijds aan de gestelde doelen die worden vastgelegd aan de hand van een indicatie, wensen van ouders en kinderen in een persoonlijk zorgplan. Zo wordt er gewerkt aan persoonlijke doelen voor elke deelnemer.

Openingstijden:
Benaja is geopend voor jeugdzorg gedurende het jaar op:

 • Woensdag: 09.30 – 16.30
  • schoolvakanties regio midden aangepaste planning (zie kopje schoolvakanties voor verduidelijking)
 • Zaterdag: 09.30 –16.00
  • m.u.v.  de derde zaterdag van elke maand
  • zomervakantie regio midden
 • Schoolvakanties (regio midden):
  • tijdens schoolvakanties wordt er vakantieopvang geboden op de maandag, woensdag en zaterdag van 09.30-16.00 i.o. met de ouders.