Snoezelen op Benaja

Snoezelen op Benaja

Snoezelen op Benaja

De laatste jaren ontvangen wij op Benaja steeds meer mensen en kinderen die moeite hebben met de vele prikkels uit onze maatschappij. Ze lopen hierdoor vast met hun emoties en dit geeft o.a. problemen in omgang met familie, vrienden, school en mede in hun eigen ontwikkeling.
Voor deze mensen en kinderen is naast de zorg op de zorgboerderij, snoezelen een mooie aanvulling om tot rust te komen en om hun prikkels te kunnen verwerken.
Op deze manier kunnen zij hun emotionele bagage een plaatsje geven en de nodige sociale contacten weer aan gaan.

Wat is het doel van snoezelen?
Snoezelen bestaat al een hele lange tijd, maar in de loop der jaren is het steeds meer ontwikkeld. In de jaren 70 stond snoezelen vooral bekend als een sfeervol ingerichte ruimte waar je zachte muziek af speelde. Veel mensen denken bij het woord “snoezelen” aan knuffelen, waterbed en een ballenbak. Maar in de loop der jaren is gebleken dat snoezelen veel meer met je doet dan wij denken. Snoezelen is geen vrijblijvende activiteit, maar is functioneel en doelgericht.
Het woord snoezelen is een combinatie van de woorden “snuffelen” en doezelen”. Snuffelen betekend acties en bewust aanbieden van bepaalde prikkels, doezelen betekend ontspanning en het resultaat wat je ermee wilt behalen.
Er zijn drie niveaus van snoezelen:
 1. Ontspanning en rust; om tot rust en ontspanning te komen.
 2. Ontspanning creëren om contact te maken ⇒actie.
     Dit is een manier om ingang te vinden in de belevingswereld van de deelnemer.
 3. Ontspanning, rust gebruiken om iets te bereiken zoals gedragsontwikkeling en/of beïnvloeding.

De snoezelruimte is voor iedere deelnemer weer op een andere manier te gebruiken en aan te bieden. We hebben veel verschillende materialen gebruikt zodat de snoezelruimte voor alle doelgroepen toe te passen is.
De materialen die wij in de snoezelruimte hebben zijn:
– Drie aquaria met de thema’s bloemen, vlinders en boerderij
– Bubbelbuis met licht
– Sterrenhemel
– Veilige lichttunnel
– Dieptetunnel
– Aquarium met vissen
– Diaprojector met warmteschijf
– Draaiende lichtbol
– Aanpasbare verlichting aan emoties

Hoe zijn we gekomen bij een snoezelruimte?
Op zaterdag 3 februari heeft Benaja een uitje gemaakt met de groep zaterdagjongeren naar Stichting Fonkel te Rhenen. Ze hebben een groot huis als verblijf in Ouwehands dierenpark. Een dag naar het “Fonkelhuis” en de dierentuin is altijd een feestdag voor Benaja.
Het afgelopen jaar heeft de Stichting Fonkel een snoezelruimte gebouwd.
De kinderen die mee waren naar Fonkel genoten van wat er gebeurde in de snoezelruimte met licht en snoezelelementen. Als begeleiding was het erg opvallend wat deze snoezelruimte voor impact had op de jongeren, de een ontspande helemaal terwijl een andere jongere juist helemaal opleefde door de bubbelbuis of het aquarium.
Na deze mooie ervaring is het Benajateam enorm enthousiast geworden!!
Het project “snoezelen op Benaja” is opgepakt door onze Stichting Vrienden van Benaja. Zij hadden binnen een week een plan en een offerte in samenwerking met een professioneel snoezelbedrijf.
Na verschillende acties ondernomen te hebben zoals: stroopwafelacties, doneersite, sponsordag op Benaja en veel anonieme giften, etc. zijn we gekomen tot het plaatsen van de snoezelruimte.

Wat was het leuk om de eerste ervaringen met de nieuwe snoezelruimte mee te maken! De kinderen en volwassen keken hun ogen uit door wat er allemaal te zien en te ontdekken viel, ze genoten er enorm van.